
Kostpolitik
Læs om hvordan vi forstår sund kost, forvalter kosten og arbejder pædagogisk med måltidskulturen
Kostpolitik
Tryk på et punkt for at se detaljer.
- 1.
Baggrundsviden
Vi ved, at sund og varieret kost, giver den bedste trivsel og understøtter et godt læringsmiljø.
Vi ved at mange bliver fejlernærede i vores samfund, pga. dårlige vaner og uvidenhed om sund kost og fødevarernes sammensætning.Vi ved, at de børn og unge, der kommer på BUCVF, alle er sårbare og i risiko for at havne i gruppen af mennesker, der bliver fejlernæret.
Vi ved, at der er forskellige meninger om, hvad sund kost er, derfor bliver vi nødt til at have defineret Kostpolitik på BUCVF, som vi alle kan handle ud fra.
- 2.
Formål
- At sikre at de børn og unge, som bor og kommer på BUCVF, får sund og varieret kost, mens de er her og dermed de bedste trivsels- og indlæringsforudsætninger.
- At give de børn og unge, som bor og kommer på BUCVF, sunde, varierede og varige kostvaner.
- Børnene skal præsenteres for noget, som de ikke er vant til. Der skal være mulighed for både at blande grønt selv og en blandet salat. Salat sammen med rugbrødsmad.
- 3.
Metode
- Der skal være fælles retningslinjer for, hvad vi forstår ved sund og varieret mad her på BUCVF.
- Alle medarbejdere forventes at være loyale over for Kostpolitikken.
- Alle medarbejdere skal vedkende sig, de er rollemodeller for børnene og de unge. Derfor skal de agere som om indholdet i kostpolitikken, er deres egen.
- Alle medarbejdere skal kunne gå ind i drøftelser om sund og varieret kosts betydning for sundhed og trivsel. Og ikke begrunde en bestemt kost med noget udefra bestemt, da vi dermed signalere en afstand og ikke arbejder ud fra relationens betydning for læring.
- Ordet Kostpolitik, bruges kun i professionelle sammenhænge og ikke sammen med børnene eller de unge.
- Børnene og de unge skal, i det omfang det er muligt i fht. alder og kompetencer, inddrages i madlavning.
- Maden skal se indbydende ud og anrettes ordentligt efter omstændighederne.
- 4.
Organisering i hverdagen
Morgenmad:
Døgnbørn spiser morgenmad på afdelingerne.
Frokost:
- Spises for alle børn i spisesalen og består af buffet med forskellige slags grønt og en blandet salat. Rugbrød 2-3 gange pr. uge. 2 varme måltider om ugen til frokost og rester om fredagen.
- Børnene går op og tager efter tur, når deres bord får at vide, at det er deres tur nu.
- Alle skal blive ved bordet til måltidet af slut. Vigtigt for at måltidet kan forblive roligt, så der er tid til at spise for alle børn og unge.
- Hvis et barn af en eller anden grund, skal gå før, skal læreren, der spiser ved barnets bord, have besked inden måltidet
Aftensmad:
Køkkenlederen udarbejder en madplan. Madplanen og sammensætningen af maden er lavet ud fra faglig viden om ernæringsrigtig mad, derfor skal den følges. Uanset at den medarbejder der er på arbejdet hellere vil have noget andet.
Aftensmad koordineres med frokost, så børnene får kød en gang pr. dag.
Rengøringspersonalet / nattevagterne henter mad i centralkøkkenet til afdelingerne. Alternativt skal dagmedarbejderen hente mad i køkkenet efter kl 12.00.
- Spises for alle børn i spisesalen og består af buffet med forskellige slags grønt og en blandet salat. Rugbrød 2-3 gange pr. uge. 2 varme måltider om ugen til frokost og rester om fredagen.
- 5.
Organisering i weekender, helligdage og ferier
Medarbejderne på døgnafdelingerne laver selv mad – og meget gerne sammen med børnene i weekender, ferie og helligdage.
Køkkenpersonalet laver en madplan til weekender/ferier, og afdelingerne kan hente madvarerne i køkkenet til dét, som er planlagt.
- 6.
Andet
Opfordringer til medarbejderne:
Tag ikke mere mad med fra depotet end I skal bruge.
Tjek dato og tag det ældste først
Børn/unge må aldrig hente ting i depotet uden voksen – og børn skal som udgangspunkt ikke med i depotet.
Krydderier skal hældes op i små portioner (der står plasticbøtter på hylden) og tages med på afdelingernes køkken.
Orienter køkkenet om hvor mange børn/voksne der er i weekender senest onsdag ift. bestilling af varer.
Bestilling af mad til ferieture (sommer og vinter) skal ske hurtigst muligt. Afdelingslederen er ansvarlig for, at det sker senest 14 dage før. Hvis afdelingen ikke selv leverer bestilling, så pakker køkkenet en standart-ferieturs-pakke. Hvis en ferietur går sydpå, så tages tørvarer med hjemmefra og øvrige varerne købes på feriedestinationen.
Ture ud af huset.
Brikjuice eller vand aftales med køkkenet.
Særlige lejligheder, fødselsdage og lignende
Fødselaren bestemmer menuen til aftensmad og en dessert.
Sodavand og kage ved fødselsdage. Afdelingen bager selv.
Kage til uddeling i skole skal afdelingen selv sørge for at bage.
Weekend
Der må drikkes rød saftevand i weekenderne.
Lørdag og søndag morgen: Rundstykker som kan findes i fryseren i det store køkken. Smør til rundstykkerne og mørk pålægschokolade.
Vedr. slik: Slik, chips og lign. købes om fredagen for lommepengene og nydes i løbet af weekenden.
Der må ikke opbevares slik, sodavand eller andre madvarer på værelserne i hverdagene.
Der må ikke medbringes slik, sodavand eller andre madvarer i skolen.
Børn/unge skal orienteres om, at hvis de medbringer noget bliver det taget og lagt på kontoret. De kan få det med hjem i hjem-rejse-weekend.
- 7.
Opfølgning
Hvert halve år indkalder viceforstander kostudvalget til evaluering og justering af kostpolitikken. Kostudvalget består af en repræsentant fra hver afdeling og skolen, samt køkkenleder og viceforstander.
Ovennævnte materiale bliver præsenteret for samtlige medarbejdere i aug. 2022.